štvrtok 20. júla 2017

Jubileum Tourmalet na Tour aneb Horúca bolesť na hore všetkých hôr

Stajňa FDJ vyhlasuje pred štartom 11. etapy v Pau stredajšej menu dňa:

Predjedlo: Aspin.
Odporný hlavný chod: Tourmalet.
Zákusok: Cauterets.

Pelotón sa vydáva v ústrety najslávnejšiemu z priesmykov. Laura Meseugerová, reportérka Eurosportu, ešte predtým spovedá na štarte jazdca, načo podľa ich výpovedí usúdi: "Pripadajú mi, ako by mali po utorkovom útoku Sky všetci zviazané ruky."

Zdanie klame. Po štarte z Pau preletí cyklisti prvý polhodinu stredajšieho dejstvo Tour rýchlosťou 51,5 km / h. Ešte po poldruha hodine sa priemer pelotónu drží na 47 km / h.To všetko v horskej etape!

Veľa tímov nám to chce hneď po štarte urobiť ťažké, aby sme nemali ľahké etapu kontrolovať, premieta Leopold König, člen och ranky žltého Chrisa Frooma. "Prvých 90 kilák sa išlo úplne natvrdo," uľaví si potom.

Pelotón na začiatku jedenástej etapy. Obávaný Tourmalet bol ešte ďaleko.

Snáď aj preto Tourmalet, vládca všetkých cyklistických vrcholov, neuvidí explózii hrubej sily, keď na neho konečne dorazí. Obávaná hora však sleduje úsilie veľmi vyčerpaných mužov, často zvádzajú boj sami so sebou.

Predpoveď tímu FDJ neklamala.

Hlavný chod je odporný - a ide pri ňom o cyklistické prežitie.

Hrdinovia Okruhu smrti

Na začiatku 20.storočí tu bolo kráľovstvo medveďov, pašerákov a pastierikov kôz i oviec. Napriek tomu Alphonse Steines, pomocník riaditeľa pretekov, na tunajšie prašnú a kamenistou cestu zaviedol v roku 1910 prvýkrát cyklistov Tour…k ich neveľkej radosti. Vtedy väčšina jazdcov na vrchol došla pešo popri svojich kolies a neskorší víťaz Octav Lapiz na organizátorov reval: "Vrahovia! Vy ste vrahovia! "

Neskôr tadiaľ kráčali dejiny Tour. Pri zjazde z Tourmalet zlomil v roku 1913 bet 365 vidlici nebohý Eugene Christophe, keď viedol Tour o 18 minút, načo s okolo cez rameno sa po lesných cestičkách sešoupal 10 kilometrov do údolia až do dediny St.Marie de Campan a tam si v kováčskej dielni vidlicu spravil.

Tu bol štyrikrát a tým pádom viackrát než ktokoľvek iný prvý na vrchole Federico Bahamontes, španielsky Orol z Toleda.

Tu Eddy Merckx predviedol svoj pamätný 140 kilometrový únik, po ktorom vyhral o osem minút a list L'Equipe napísal: "On je viac než Tour, viac než človek."

Tu Miguel Indurain zničil na poslednom kilometri Grega Lemond a Alberto Contador sa urputne strážil s Andy Schleck.

Kedysi býval Tourmalet súčasťou slávneho "Okruh u smrti", spoločne s ďalšími tromi legendárnymi priesmyky Peyresourde, Aspin a Aubisque.Premiérová etapa cez tieto vrcholy merala v ročníku 1910 dokonca 326 kilometrov!

V roku 1923 vyrážali na "Okruh smrti" cyklisti z Bayonne už o polnoci, v pršiplášťoch, vybavení ruksaky s jedlom, vo vreckách koňak aj pančucháče na zahriatie. Počasie, ktoré im stálo v ceste, bolo apokalyptickej, diabolské, Dantovské, referovali reportéri. Na jazdca padal prudký dážď, potom prišla búrka. Po 24 hodinách dorazilo do cieľa len 54 cyklistov. Ďalšie vzdali, 22 bolo stále nezvestných. bet365 mobil Premrznutí sa chúlila v domoch a baroch pri trati.

Práve počasie, na tejto strane Pyrenejí u Biskajského zálivu toľko nestále, mnohokrát urobilo z prejazdu Tourmalet očistec, keď obloha vrhala na jazdca dážď, hmlu, krúpy, dokonca aj sneh. Tentokrát nič z to ho nerobí.Tentoraz má v zálohe inú skúšku ohňom.

Ortuť teplomera stúpa až na 33 stupňov!

Spaľujúce horúčava vzápätí namieša jazdcom v kombinácii s utorkovom vyčerpaním a stredajšie počiatočné naháňačkou likvidačný kokteil.

Hej, kravy, čo sa tu pletiete?

Vzdáva Dominik Nerz , líder tímu Bora, ktorý už celú predchádzajúcu noc pretrpel so žalúdočnými kŕčmi. Vzdáva exmajster sveta Rui Costa z Lampre a hovorí: "Neviem, čo sa stalo. Moje telo sa cíti naozaj zle. "Vzdávajú klasikář Vansummeren, vrchár Taaramae a po páde aj rušeň do rovín Bennato.Odpadajú Pinot, Rodríguez aj vlani šiesty Romain Bardet. "Mám asi úpal," sťažuje sa lekárom.


Na 17 kilometroch stúpanie do výšky 2 155 metrov prekonávajú na Tourmalet zo TRAN cez La Mongie 1 255 výškových metrov s neustále sa meniacim sklonom, na ktorom ťažko nachádzajú rytmus.

Rafal Majka z Tinkoffu si pred všetkými šliape pre špeciálne prémiu 5000 eur, prezentovanú čoby cenu Jacquesa Goddeta. Načo si po prvenstvo na najvyššom pyrenejskom bodu Tour (v Alpách je po zrušení Galibier tento rok vyšší iba Allos s 2250 metrami) dobehne aj pre etapové víťazstvo v stúpaní do Cauterets. Za ním sa strážia dvadsaťčlenná skupina favoritov. Leopold König ani Roman Kreuziger už s nimi opäť nie sú.

"To horúčava robilo hrozne veľa, vybralo si daň.Išiel som o nejakých 40 wattov menej než na Gire a odpadol, "povie po etape König.

Warren Barguil z Giant, obviazanú po utorkovom páde, sa pri zjazde z Tourmalet skoro zrazí s kravami prechádzajúcimi ceste. Auto tímu Cannondale-Garmin úplne zablokujú. Ale ďalšiu obeť, ktorú vyradí z Tour, si priesmyk našťastie nevyberie.

Len pohľad na jazdca pricestuje do cieľa je niekedy až bolestný. Pred autobusom Sky, kde si inde a inokedy vychádzalo na trenažéroch unavené svaly po etape všetkých deväť cyklistov tímu, šliape len Geraint Thomas, nikto viac.

"A čo ty, Richie?" Pýta sa mechanik práve dorazivšího Richieho Porta. Austrálčan len zakrúti hlavou.Aj bet365 bonus on toho má plné zuby.

"Už aby sme boli bet365 z tých Pyrenejí preč," želá si Leopold König.

Rafal Majka naopak oslavuje. "To víťazstvo je pre Ivana, pre Daniela a pre moju rodinu, ktorá sa mojej kariére toľko obetovala," hovorí.

Ivan Basso, u ktorého diagnostikovali rakovinu semenníkov, podstúpil v stredu úspešnú operáciu.

Daniele Bennato, ktorý na rovinách odti ahol pre tím Tinkoff-Saxo stovky kilometrov, si po páde zlomil v stredu nohu a dlho bude v pretekoch chýbať.

a rodina bola vždy Majkovými najvernejšími fanúšikmi. Podporovala ho, nech sa rozhodol akokoľvek.

Kvôli nim všetkým radostne zatínal v Cauterets päsť.

bet365 stavky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára