utorok 11. apríla 2017

Lotyšsku vystrieľal Euro. To boli hviezdne chvíle Verpakovskise

Dvakrát sa stal futbalistom roka v Lotyšsku (2003-04). V rovnakých rokoch opanoval v tejto pobaltskej krajine aj anketu Osobnosť roka. Tiež je najlepším strelcom v dejinách národného tímu (29 zásahov). To je len stručný výpočet úspechov útočníka Marise Verpakovskise, ktorý v baráži o EURO 2004 proti Turecku posunul svoje mužstvo prvýkrát v histórii na európsky šampionát.
Prvý zápas sa hral v Rige na štadióne Skontá 15. novembra 2003. Verpakovskis v tom čase za miestny klub nastupoval, takže prostredie dokonale poznal. O výsledku rozhodla 29. minúta. Lotyšský forvard si na hranici vápna spracoval skákajúci loptu, obehrál obranca a povedľa padajúceho gólmana poslal loptu do brány.Bola to jediná úspešná trefa v tomto stretnutí a Lotyši si tak do odvety priviezli sľubný náskok.
O štyri dni neskôr však začalo typické turecké peklo. V Istanbule dokázali domáci skóre otočiť. Najprv Ilhan a p otom Sukur posunuli svoj celok do Portugalska, kde sa EURO konalo. Avšak hostia sa nevzdávali. Po znížení Laizanse sa k slovu opäť dostal Verpakovskis. Po predlhom nakopať brankára kolienka v dôležitom súboji udržal balón a lobom skóroval. Lotyšsko sa tak aj jeho zásluhou prvýkrát kvalifikovalo na majstrovstvá Európy.
"Na tieto bránky spomínam najradšej.Postarali sme sa o veľký výsledok, " konštatoval ostrostrelec pre magazín One Níl Up. " Naša zem je predovšetkým hokejový a basketbalový národ, ale vtedy o našom úspechu hovoril každý, " pokračoval Verpakovskis. < br>
v Portugalsku síce vypadli už v skupine, ale dokázali potrápiť ako Česko (1: 2), tak Nemecko (0: 0). na záver nestačili na Holanďana a podľahli 0: 3. Práve Verpakovskis sa proti Čechom dokázal presadiť .
Zásah do siete Realu
Maris Verpakovskis sa narodil 15. októbra 1979 pri Baltskom mori v mestečku Liepāja. Tu tiež pod vedením svojho otca Ilmārs, bývalého profesionálneho futbalistu , začínal.V šestnástich podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt s FK Baltika (od sezóny 1996 sa volá FK Liepājas Metalurgs). V rodnej krajine si ešte zahral za Skonto Riga, kde mal skvelú bilanciu 77/41, a tak si ho vyhliadli Dynamo Kyjev.
V ukrajinskej metropole okúsil aj Ligy Majstrov. Dynamo v ročníku 2004/05 chýbal k postupu do ďalšej fázy púhy bod za dvojicou Bayer Leverkusen - Real Madrid. Proti španielskemu gigantovi sa do streleckej listiny zapísal tiež Verpakovskis, ale remíza 2: 2 bola málo.Kyjev tak na jar hral Pohár UEFA, v ktorej vypadol hneď v úvodných vyraďovacích bojoch, keď nestačil na Villarreal (0: 0, 0: 2).
V jeho kariére sa stalo práve Dynamo tým najväčším klubom, kde pôsobil. Získal tu aj ocenenie hráč roka (2004). Potom sa mu však prestalo dariť a bol poslaný na hosťovanie. Postupne obliekal dresy Getafe, Hajduku S plit, Celta Vigo či Ergotelis.
V roku 2011 odišiel do azerbajdžanského Baku, kde vydržal dva roky. Na záver kariéry sa vrátil späť na Krétu a v Ergotelis tento rok v januári zavesil kopačky na klinec.
Na tejto úrovni tak nikdy nedosiahol na veľký úspech.Všetko si ale vynahradil v reprezentácii.
Grécko, a opäť Grécko
Už v devätnástich prišiel prvý telefonát. "Vôbec som to nečakal. Veď som ani nehral v základe v klube. Aj tak mi ale tréner (Revaz Dzodzuashvili) zavolal," rozprával 34-ročný veterán. "Navyše mi povedal, že budem hrať od začiatku. Tým ma dostal ešte viac," povedal Verpakovskis.
Debut si tak odbil 9. júna 1999 v kvalifikačnom zápase o EURO 2000 proti Grécku . A bola to premiéra ako hrom. Jedným gólom sa podieľal na výhre 2: 1. "Hralo sa v Aténach. Pamätám si, že atmosféra bol fantastická. Grécki hráči mali obrovskú podporu. Aj tak som v prvej polo vici skóroval.Bolo to ako sen, " popisoval lotyšský rekordman. " Nastúpil som aj s menším zranením, ale to som koučovi neoznámil. Bál som sa toho, že by ma už nabudúce nenominoval, " prezradil Verpakovskis.
Jeho vrcholom boli bezpochyby roky 2003-04, v ktorých sa nielen stal futbalistom roka, ale aj osobností svojej krajiny. < br>
Grécko bolo ešte u jedného míľnika v jeho živote. O štrnásť rokov neskôr, konkrétne 10. septembra 2013 sa dočkal stého štartu za národný výber a stal sa tak siedmym Lotyšov, ktorému sa tento kúsok podaril. Tentoraz Lotyšsko prehralo 0: 1.
"Na nároďák nikdy nezabudnem. Bolo to krásnych 14 a pol rokov.Zažil som veľa nezabudnuteľných zážitkov, na ktoré budem spomínať celý život, " prezradil so slzami v očiach pre oficiálne stránky UEFA.
Celkovo nazbieral 103 zápasov, v ktorých zaznamenal 29 gólov, čím sa stal doteraz rekordmanom svojej krajiny.
Zdroj e:
http://onenilup.com/baltics/latvia/item/108-interview-maris-verpakovskis/108-interview-maris-verpakovskis
http : //www.uefa.com/worldcup/news/newsid=2011091.html
http://www.rsssf.com/miscellaneous/verpakovskis-intlg.html
http://www.uefa.com /news/newsid=2007819.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára